Journaal-14

Beste lezers

Zomer op het Raadhuisplein

U heeft het JOTA-journaal even moeten missen, maar dat betekent niet dat JOTA even op non-actief stond. In tegendeel, er is veel activiteit geweest en zelfs extra openingstijden. Omdat op de maandagen in augustus op het Raadhuisplein de streekproductenmarkt gehouden wordt, was het aantrekkelijk om JOTA en het terras open te stellen voor de bezoekers. Daar is veel gebruik van gemaakt. Er is veel verkocht. Het aanbod van JOTA is zelfs uitgebreid met een sortering ijsjes. Het betekende ook dat er extra koekjes, cake en soep gemaakt moest worden en dat er extra gebruik gemaakt moest worden van de inzet van de vrijwilligers. Complimenten aan al die werkers, die dit mogelijk hebben gemaakt.

JOTA, een aanstekelijk initiatief

Onze aanwezigheid buiten leidde er ook toe, dat er veel gelegenheid was voor ontmoetingen. Korte en soms lange gesprekken met mensen van dichtbij of verder weg. Nieuwsgierig vroeg men naar de achtergrond van JOTA, naar de doelstellingen en hoe die geconcretiseerd worden. In de gesprekken bleek, dat er veel waardering is voor het initiatief dat de kerken in West Zeeuws-Vlaanderen genomen hebben met de oprichting van JOTA, namelijk om kerk te zijn in de samenleving, daar waar het leven in al zijn facetten zich afspeelt. Om ruimte te geven aan mensen, die nauwelijks gezien en niet gewaardeerd worden, om ontmoetingen te arrangeren tussen Nederlanders, vluchtelingen en asielzoekers. Verschillende enthousiastelingen wilden het

idee graag mee terug nemen naar België, Duitsland en naar andere plaatsen in Nederland. Daar zullen waarschijnlijk geen “JOTA’s” ontstaan, want men moet het idee omdenken en omwerken naar wat nuttig en nodig is in die omgeving en met de mensen, die daar de kar gaan trekken.

JOTA-aan tafel

Aanstaande donderdag, 1 september gaat JOTA-aan tafel weer van start. De vrijwilligers staan uitgerust in de startblokken om een heerlijke maaltijd klaar te maken met als voorgerecht: bietensoep, als hoofdgerecht: een curry met zoete aardappel, spinazie en doperwten en als toetje: tiramisu.

De menus voor de komende weken kunt u vinden in het vitrinekastje in het halletje van JOTA. Aanmelden voor woensdagavond via de email( zie briefhoofd) of woensdag overdag als JOTA open is (10-16 uur) telefonisch of persoonlijk (niet de voicemail inspreken, want die werkt niet). Prijs voor deelname € 7,50.

Denk ook aan de dinerbon, die u als cadeau kunt geven aan iemand die meestal alleen eet. U gunt hem niet alleen een maaltijd, maar ook het gezelschap waar vaak onverwachte ontmoetingen plaatsvinden. De dinerbon kost € 7,50 en u kunt hem kopen aan het buffet.

Wake voor de vrede op 21 september

Op, 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, wordt overal in de wereld aandacht besteed aan het verlangen naar vrede. Dit jaar wordt de dag voor de 50e keer gehouden. De cynici onder ons zullen denken, “wat draagt zo’n dag nu bij aan het bereiken van de vrede”. Maar als we het verlangen niet

JOTA-JONG start het nieuwe seizoen

koesteren, het bij elkaar wakker roepen en er reikhalzend naar uit blijven kijken, dan raken we op dood spoor en raakt de vrede bij ons zelf uit beeld. Daarom willen we in JOTA op 21 september ons scharen in die wereldwijde beweging van mensen die zich willen inzetten voor vrede. Om 19.30 uur beginnen we met een vredeswake in de Stilteruimte en mocht die ruimte te klein zijn voor het aantal deelnemers, dan zoeken we een andere ruimte. Er is gelegenheid om een kaarsje aan te steken, om een gedicht voor te lezen, om samen te zijn in stilte, voor een persoonlijk verhaal over wat vrede betekent, voor muziek. Iedereen is van harte welkom, U bent ook uitgenodigd om zelf iets te vertellen, voor te lezen of om muziek te maken. Wilt u in dat geval even een berichtje sturen naar het emailadres in het briefhoofd, dan kunnen we er rekening mee houden.

Introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers op 22 september

Vlak voor de vakantie hielden wij een introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers. Daar kwamen toen helaas maar enkele geïnteresseerden op af. Nu de vakanties weer voorbij zijn en mensen hun blik gaan richten op de periode van herfst en winter, hopen wij, dat er meer belangstelling is voor een functie als vrijwilliger bij JOTA. Graag schakelen wij u in, om anderen te attenderen op de mogelijkheid om gastheer of- vrouw te worden, of om lid te worden van de kookploeg van JOTA-aan tafel. Op 22 september van 10.00-11.30 uur is er een introductiebijeenkomst met info over JOTA in het algemeen en het werk van de vrijwilligers.

Taizéviering

Jarenlang was er één keer per maand in de Kerkpleinkerk in Oostburg op zondagmiddag een Taizéviering. De kerkenraad van de protestantse gemeente “de Brug” heeft aan het bestuur van JOTA gevraagd om dat initiatief voort te zetten. Daar is positief op gereageerd, zij het dat het wel iets anders zal worden. De Stilteruimte in JOTA leent zich uitstekend voor een samenkomst met een kleine groep, dus daar zal de viering voortaan gehouden worden. Als tijdstip is gekozen voor de tweede woensdag van de maand aan het eind van de middag, 16.00 uur-16.30 uur. De eerste keer zal zijn op 14 september.

Voor de agenda:

Breicafé: 31 augustus en 14 en 28 september van 13.00-16.00 uur
JOTA- aan tafel: elke donderdag 18.00 uur. Vooraf aanmelden
14 september 16.00 uur: viering in de stijl van Taizé in de Stilteruimte van JOTA
21 september 19.30 uur: vredeswake in het kader van de internationale dag van de vrede
24 september: 10.00-12.00 JOTA-reparatie

Wordt vervolgd!
Wilt u een gratis digitaal abonnement op deze nieuwsbrief, meldt u dat dan bij het emailadres in het briefhoofd.

Raadhuisplein 4
4501 BG Oostburg

T 0117-308154
E jota.oostburg@gmail.com W www.jota-oostburg.nl