JOURNAAL 2017 -17

Veelkleurige proeverij

Aanstaande zaterdag, 25 november, is het zover. Dan gaat de eerste Veelkleurige proeverij van start. Er staan Syrische (amateur)koks en meehelpende vrijwilligers in de keuken. En er zijn zo’n 50 gasten aan de maaltijd. Onder hen ook iemand die oed komt spelen, een snaarinstrument, dat in de Arabische wereld veel gebruikt wordt en een beetje lijkt op een luit. Hopelijk wordt het een mooie interculturele ontmoeting.

Wie nu de boot gemist heeft, kan zich alvast voorbereiden op 27 januari, want dan hebben we weer zo’n avond en staat Congo in de belangstelling.

JOTA-JONG, filmmiddag voor de jongsten

Zo’n 30 kinderen in de leeftijd tot 12 jaar waren afgelopen vrijdag in JOTA te gast. Er werd een kinderfilm vertoond, die voor velen niet onbekend was, maar waar ze met veel plezier nog eens naar keken. Na afloop van de film, waren er zoveel pannenkoeken, dat sommige kinderen beweerden dat ze er wel 7 ophadden. Onze stagiaire van de maatschappelijke stage had er in elk geval haar handen vol aan.

Internationale dag van de mensenrechten, 10 december

Op 10 december wordt jaarlijks gevierd dat in 1948 de Universele verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de vergadering van de Verenigde Naties. Omdat 10 december op zondag valt, hebben we een programma ontwikkeld rond mensenrechten op 9 december. Deze dag is tot stand gekomen door samenwerking met veel verschillende partijen. Natuurlijk is de werkgroep van Amnesty International uit Oostburg onze partner, maar ook de stichting Kerk en Vluchteling Zeeuws-Vlaanderen, de organisatie Stop the Traffik, de stichting Choclate Lovers en de wereldwinkel in Oostburg werken mee aan deze dag.

Momenteel is er al een indrukwekkende tentoonstelling over vrouwenhandel te zien in JOTA. Op 9 december zijn er van 10.00-16.00 u allerlei activiteiten. De hele dag door kunnen brieven ondertekend worden voor mensen, die gevangen zitten vanwege geloof, ras, politiek of geaardheid. Daarnaast:

Programma

11.30 uur    Zang en muziek van Carla de Feijter

12.00 uur    Presentatie voor kinderen van groep 7 en 8 over “De voorkant
en de achterkant van chocolade”.

12.30 uur    Chocoladeworkshop voor de kinderen door Stichting Choclate Lovers

14.00 uur     Presentatie voor volwassenen over “De voorkant en de achterkant van chocolade”. met aansluitend

14.30 uur    Chocoladeworkshop voor de volwassenen door Stichting
Choclate Lovers

Tussendoor en aansluitend muziek en zang van Carla de Feijter

Alle deelnemers betalen €6,-- voor deelname aan de chocoladeworkshop, die gegeven wordt door een echte chocolatier. Deze activiteit wordt mede bekostigd door de Wereldwinkel en JOTA. Opgeven aan het buffet of via telefoon of email (zie briefhoofd).

JOTA-JONG, filmavond voor jongeren

Vrijdag 8 december begint om 20.00 uur een filmavond voor jongeren van 12-16 jaar. Na de film is er gelegenheid om nog wat te drinken en gezellig te kletsen. Ook zal  gezorgd worden voor lekkere snacks.

Opgeven via roeli@jota-jong.nl

 Werving nieuwe vrijwilligers

Voor al die nieuwe activiteiten zijn ook meer vrijwilligers nodig. Daarom is er op 7 december een introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers, aanvang 10.00 uur. Mensen, die zich graag willen inzetten voor de activiteiten met jongeren, mensen die gastheer of gastvrouw willen worden, mensen die mee willen werken in het kookteam bij JOTA-aan tafel………. er is heel wat te doen en wij streven ernaar om mensen daar in te zetten, waar zij het beste tot hun recht kunnen komen. Als u mensen kent, die zich willen oriënteren op de mogelijkheden, maakt u hen dan attent op deze bijeenkomst.

Vrijwilligersuitje

Eén keer per jaar gaan we met alle vrijwilligers van JOTA op pad. Dit als blijk van waardering van het bestuur voor hun inzet. We denken, dat het weer gelukt is om plezier en inhoud te koppelen. Op 28 november gaan we naar Rotterdam met de trein om twee projecten te bezoeken, die ons misschien weer nieuwe inzichten en ontwikkelkansen voor JOTA opleveren.

 Agenda:

 25 november, 10-12 u, JOTA-reparatie

28 november, vrijwilligersuitje

30 november, 18 u JOTA- aan tafel (van te voren aanmelden)

Voorgerecht: Slasoep

Hoofdgerecht uit Bolivia:Rijstschotel met aardappel en banaan met kipreepjes of met vegetarische blokjes
Exotische wortelsalade met sinaasappel en kokos

Nagerecht: Tropische fruitsalade van mango, kiwi en ananas

1 december, 10 u, Mama café

6 december, 13.30, breicafé

7 december, 10 u, introductie nieuwe vrijwilligers

8 december, 9-10 u Sociaal Spreekuur

8 december, 20 u, Filmavond jongeren (zie elders)

12 december, indien stakingsdag leerkrachten basisschool, dan activiteitenmiddag voor kinderen in JOTA

Elke woensdag 10-11 uur telefonisch sociaal spreekuur, (telefoonnummer 06-53307203)

Elke woensdag 13.15-15.15 uur, naailes voor allochtone vrouwen,

Elke donderdag, 13-15 uur, conversatielessen Nederlands voor nieuwe Nederlanders

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door: 

 

Oranje_Fonds-bloklogo_vsi_0.jpg