JOURNAAL 2017-4

 

Nowruz, Iraans nieuwjaar

Ooit al eens Ash e reshteh gegeten of baghali polo met kip of vlees? U krijgt nu de kans en wel dichtbij huis. Dit zijn namelijk twee gerechten die thuishoren bij Nowruz, het Iraanse Nieuwjaar, dat we in JOTA vieren op 19 maart. De gastenlijst voor de maaltijd is bijna vol, dus u moet zich haasten, als u dit niet wilt missen. Vanaf 16.00 uur bent u welkom om te genieten van Iraanse gastvrijheid, om informatie te krijgen en kennis te maken met een stukje cultuur van de mensen die in West Zeeuws-Vlaanderen wonen. De toegang is vrij. Consumpties kosten voor deze gelegenheid €1,-. Vanaf 18.00 uur gaan we aan tafel met de gasten die zich hebben aangemeld of die zijn uitgenodigd. De maaltijd kost € 5,- p.p. Graag meteen afrekenen als u zich aanmeldt.

40 dagen tot aan Pasen

Een feest uit de christelijke traditie dat eigenlijk ook een nieuw begin inluidt is het Paasfeest. Omdat het geheim van Pasen zich niet zomaar laat doorgronden, krijgen we een voorbereidingstijd van 40 dagen. In JOTA hangt een bezinningspaneel, dat de titel draagt “Ik ben omdat wij zijn”. Het gaat uit van de kracht van de gemeenschap. Om tot volledig menszijn te komen heeft een individu de gemeenschap nodig. Het paneel in JOTA groeit wekelijks met gedachten en gedichten, die kunnen bijdrage aan een bezinning over de vraag “wie ben ik en waartoe ben ik geroepen” .

Conversatielessen

Wekelijks ontvangen we in JOTA op donderdagmiddag een groep van 8 mensen die proberen zich de Nederlandse taal eigen te maken. Naast of na de inburgeringscursus moet nog flink geoefend worden. Onder leiding van een docent en met hulp van een ex-stagiaire van de maatschappelijke stage wordt verder gewerkt aan de hand van wisselende thema’s. Er zitten tegenwoordig ook een paar mannen in de groep.

Naaicafé

Er is een voorzichtig begin gemaakt met het naaicafé. Drie van oorsprong Afrikaanse vrouwen willen graag leren naaien om zo zelf hun kleding te kunnen maken. We zijn dringend op zoek naar ervaren mensen, die hun kennis over kunnen dragen op deze dames. De lessen vinden eens in de 14 dagen plaats, tegelijk met het breicafé, dus op woensdagmiddag van 13.30-16.00 uur.

Dag van de aarde, 22 april

De plannen voor de dag van de aarde, die dit jaar voor het eerst gevierd wordt in JOTA, krijgen steeds meer vorm. Op het Raadhuisplein komt een marktje waar u ideeën en kennis kunt opdoen, maarook meteen ecologische en streekproducten kunt kopen. Binnen zijn sprekers en wordt informatie gedeeld. En een wafel, gebakken met behulp van zonne-energie smaakt misschien wel anders en is beter te verteren, wie weet.

Elk jaar, op 22 april, zijn de ogen gericht op verantwoorde omgang met de aarde. De dag is bedoeld om op een praktische, feestelijke manier eco-vriendelijker te leren leven. Noteer de datum vast. Om 11 uur is de feestelijke opening.

NL-doet in JOTA

Op 11 maart zijn er vrijwilligers, die in het kader van NL-doet aan het werk gaan om nieuwe plantenbakken te maken voor JOTA. De plantenbakken gaan dienen als terrasafscheiding in de zomer. Wilt u hen aanmoedigen of wilt u meewerken. Zij beginnen om 9.30 uur.

Nieuwe vrijwilligers gezocht

JOTA is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor JOTA-trefpunt. Als vrijwilliger ontvangt u gasten, schenkt een drankje, serveert een hapje, biedt een luisterend oor. Zeker nu de zomer er weer aankomt, is uitbreiding van ons vrijwilligers bestand heel noodzakelijk. Bent u iemand of kent u iemand, die minimaal eens in de 14 dagen een dagdeel in JOTA wil werken? Op 16 maart om 9.30 uur is er een  introductie- bijeenkomst in JOTA. Laat het even weten als u belangstelling hebt.

JOTA-reparatie, 25 maart

Zaterdag 25 maart kunt u weer komen met uw kapotte apparaten, kapotte fietsen, naaiklussen of computervragen. Van 10.00-12.00 zitten de vrijwilligers klaar om u te helpen. En tijdens het repareren kunt u gezellig een kopje koffie drinken of iets anders en genieten van een stukje appelcake dat in JOTA gebakken is.
 

Raboclubkascampagne

Ook dit jaar doet JOTA weer meer aan de Rabobank Clubkas Campagne, een initiatief van Rabobank Zeeuws Vlaanderen waarin haar leden maar liefst

€180.000 mogen verdelen onder deelnemende verenigingen en stichtingen. Vorig jaar ontvingen we een leuk bedrag uit deze actie en dit jaar hopen we uiteraard dat nóg meer mensen ons een warm hart toedragen en we wederom een steuntje in de rug mogen ontvangen. JOTA is geheel afhankelijk van subsidies en donaties en het te ontvangen bedrag is dan ook een welkome steun om ons werk te kunnen voortzetten. 

Op woensdag 5 april zullen alle leden van de Rabobank per post hun stemcode ontvangen, welke zij vervolgens tussen 6 en 18 april mogen verdelen.  Ieder lid krijgt vijf stemmen om uit te brengen en mag er daarvan maximaal twee toekennen aan JOTA: hoe meer stemmen er op ons uitgebracht worden, des te meer geld we krijgen!

We hopen ook dit jaar weer op uw stem te mogen rekenen – en vergeet s.v.p. ook niet uw familie, vrienden en kennissen te vragen een stem aan JOTA toe te delen. Hartelijk dank!