JOTA-JOURNAAL 14

DE WEEK VAN SAMEN

De Week van Samen is nu bijna aan het eind. Samen zingen o.l.v. Martha Roelofs werd weer gekenmerkt door enkele hilarische momenten. Muziek maken met een krant bijvoorbeeld, door de klinkers of juist alleen de medeklinkers te lezen, door ermee te slaan, hem te verkreukelen of te scheuren. En dat allemaal keurig geregisseerd. De Veelkleurige proeverij was weer een succes. Eén van de deelnemers schreef in een verslag: ‘Veelkleurig’ mag letterlijk genomen worden, mensen uit alle delen van de wereld waren vertegenwoordigd om met elkaar te eten. Deze keer stond er een Eritrese maaltijd op het menu. Gerechten met mooie namen, zigni (kruidige saus), dehero (kip in rode pepersaus) , alitcha (groentegerecht), tabs wat (stoofvlees). Aan lange tafels konden we met elkaar genieten van wat de koks hadden bereid, een groot soort pannenkoek (injera) met rijst, met saus, met kip, met stoofvlees en groenten. De Nederlandse mensen hanteerden mes en vork, de Afrikaanse mensen scheurden een stukje van de koek om daar hun eten in te doen en het zo op te eten. Anderen deelden hun bord eten met elkaar.”

Voor de ontmoeting van jonge mensen met een lichamelijke beperking, afgelopen dinsdag, waren heerlijke hapjes gemaakt, die ’s avonds gedeeld werden met de aanwezigen. Ondertussen werd er gebabbeld en verteld over tal van onderwerpen. Woensdagmiddag schaarde een groep belangstellenden zich rond de tafel en de inleider van het Alzheimercafé rond het thema “Eenzaamheid bij de mantelzorger”. Voor donderdag staat de rondrit door de streek op het programma, waarna men gezamenlijk komt eten bij JOTA-aan tafel. Vrijdag wordt de Week van Samen afgesloten met een spelletjes middag, die begint om 14.00 uur. U kunt daar nog aan meedoen.

JOTA-JONG NAAR TRAININGSWEEKEND

Zoals u weet is JOTA-jong een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Dat betekent dat er begeleiding gegeven wordt en financiële ondersteuning voor het ontwikkelen van de plek. Het betekent ook, dat het team van JOTA-jong meedoet aan de pionierstrainingen. Twee keer per jaar ontmoeten de afgevaardigden van de pioniersplekken uit heel Nederland elkaar voor uitwisseling van kennis en ervaring en het opdoen van nieuwe ideeën over hoe de pioniersplek zich verder zou kunnen ontwikkelen. Op 5 en 6 oktober is er weer zo’n trainingsweekend in het midden van het land, waar het team van JOTA-jong aan deel zal nemen.

En verder

Eind 2018 komt er voor JOTA-jong een einde aan de eerste periode van drie jaar pionieren. Door de wisseling van jongerenwerker, gaat het praktisch gezien slechts om twee jaar. De leiding van de Protestantse Kerk heeft gelukkig ingezien, dat het bijna onmogelijk is om tot een stabiele plek te komen in drie jaar en daarom is het mogelijk om een verlenging aan te vragen en een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Er is hard gewerkt aan het beleidsplan voor de volgende periode, want JOTA-jong wil graag verder om meer gelegenheid te hebben om de verhalen van geloof, hoop en liefde te delen met kinderen en jongeren, om hen te laten weten, dat zij als mens kostbaar zijn in de ogen van God en mensen. Dat betekent ook, dat er aan de verschillende geloofsgemeenschappen in West Zeeuw-Vlaanderen een verzoek gedaan zal worden of zij JOTA-jong voor de komende drie jaar mee willen dragen. Op basis van die toezeggingen, kan dan een nieuw verzoek gedaan worden bij de afdeling missionair werk van de Protestantse Kerk.

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

Op korte termijn

Er zijn momenteel twee jongeren, die belangstelling hebben om hun maatschappelijke stage bij JOTA te doen. U zult hen in de herfstvakantie al aan het werk kunnen zien. Het Zwincollege vindt het belangrijk, dat de leerlingen kennismaken met allerlei vormen van vrijwilligerswerk. Ondanks, dat het landelijk niet meer gehandhaafd wordt, werken het Zwincollege en de gemeente Sluis samen om dit in West Zeeuws-Vlaanderen te laten voortbestaan.

Verschillende mensen hebben aangegeven te overwegen om vrijwilligerswerk te doen in JOTA. Daarom hebben wij een extra introductiebijeenkomst ingelast, om deze mensen te informeren over de mogelijkheden, die JOTA biedt.

INTRODUCTIEBIJEENKOMST

Op woensdag 10 oktober om 10.00 uur worden zij in JOTA verwacht. Mocht u signalen hebben opgevangen, van mensen, die ook belangstelling hebben om vrijwilliger te worden, wilt u hen dan attenderen op deze mogelijkheid?