JOTA-JOURNAAL 2018-5

Ter nagedachtenis

In de week, van 26 maart werd de gemeenschap rond JOTA opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Lydie Blaakman, één van onze vrijwilligers. Zij was een sterke vrouw, die graag en met veel enthousiasme werkte in JOTA. Bestuur, vrijwilligers en gasten schreven in het gedenkboekje allerlei herinneringen, waarvan we hopen, dat het haar kinderen en kleinkinderen helpt bij het verwerken van dit verlies. Wij zullen Lydie missen en gedenken haar met dankbaarheid.

NOWRUZ

Aanstaande zaterdag vieren we met de Iraanse gemeenschap in West Zeeuws-Vlaanderen het Iraanse Nieuwjaar (NOWRUZ). We zien uit naar een feestelijke bijeenkomst want er zijn heel veel mensen uitgenodigd. Met 50 deelnemers is de maaltijd vol, er kunnen geen gasten meer bij. Het is nog wel mogelijk om ’s middags tussen 16.00 en 18.00 uur iets van het feest mee te komen maken. Er zal een film worden getoond met de herkomst en betekenis van NOWRUZ en hoe het elders in de wereld wordt gevierd. In JOTA-trefpunt staat weer een tafel, die prachtig is versierd met alle symbolen, die horen bij het feest. En er zijn natuurlijk zoete lekkernijen.

Alzheimercafé

Op 7 maart werd voor de eerste keer een Alzheimercafé gehouden in JOTA. De bijeenkomst was bedoeld voor mensen, die lijden aan de ziekte en voor mantelzorgers en familieleden, die er mee te maken hebben. Geriater, dr Croughs van ziekenhuis Zorgzaam, ging rechtstreeks in op vragen van de aanwezigen. De opkomst overtrof de verwachtingen van de organisatoren. Op 30 mei is er weer een Alzheimercafé in JOTA.

Mantelzorgcafé

Er is ook een verzoek gekomen om het mantelzorgcafé eens in JOTA te mogen houden. Daar is het bestuur graag op ingegaan. Op 12 april om 14.00 uur zijn alle mantelzorgers welkom voor een gezellige middag.

Breicafé

Elke 14 dagen wordt er in JOTA een breicafé gehouden. Kijk voor de data even op de achterkant van het JOTA- journaal. Er zijn zo’n 8 tot 10 trouwe bezoekers, die overigens niet alleen breien, maar ook haken, borduren of quilten. Er heerst een gezellige sfeer en mensen die langs het raam lopen, blijven geregeld staan om eens naar al die bedrijvigheid te kijken. Nieuwe bezoekers zijn van harte welkom, ook als u nog wilt leren breien. Er zijn dames , die u graag op weg helpen en er liggen al breipennen op u te wachten.

JOTA-JONG-middagen

Op de eerste en derde vrijdag van de maand is het JOTA-JONG middag. Om 15.15 u komen de kinderen van groep 1 t/m 4 en vanaf 15.30u komen de kinderen van groep 5 t/m groep 8. Het is leuk om te zien, dat ze rennend naar de deur komen met verwachtingsvolle gezichtjes, want “wat gaan we vanmiddag doen? “. Afgelopen vrijdag sloten we het thema “Liefde” af met het beschilderen en beplakken van een hart met allerlei paasversieringen. Terwijl het hart lag te drogen werd er nagedacht en gesproken over een gedichtje. Naast leuke spel- en knutselactiviteiten wil JOTA-JONG ook iets meegeven om over na te denken.

Dag van de Aarde

Op 22 april is de internationaal de Dag van de Aarde. Wereldwijd wordt er aandacht besteed aan het behoud van onze planeet en de vervuiling, die we samen moeten stoppen. Het thema past prima bij JOTA, want aandacht voor duurzaamheid staat in onze uitgangspunten beschreven. Daarom hebben we zonnepanelen op het dak liggen, gebruiken we zoveel mogelijk biologische producten in de keuken en staan er op verschillende plaatsen bakken om het afval te kunnen scheiden. Evenals vorig jaar maken we in JOTA dus ook werk van deze dag. Het thema is de plastic soep. Op zaterdag 21 april is er van alles te doen in en om JOTA: informatie, standjes, samen met de Wereldwinkel, korte filmpjes. Balletschool Anita Bekers is van de partij en ook JOTA-JONG gaat met de kinderen aan het werk, om iets te maken, maar het is nog een verrassing wat het resultaat zal zijn.

Sociaal spreekuur verhuist

De evaluatie van het sociaal spreekuur heeft het inzicht opgeleverd, dat er behoefte is aan een ander moment in de week. Daarom wordt het sociaal spreekuur vanaf april verplaatst naar de 2e en 4e woensdagmorgen van 10.30- 11.30 u. Het spreekuur is er voor mensen, die de weg kwijt zijn in het netwerk van sociale voorzieningen.

Terras naar buiten

We hopen, dat het weekend van Pasen mooi weer meebrengt, want dan gaat het terras weer naar buiten. Veelkleurig en gastvrij, precies zoals bij JOTA past. De bloembakken worden gaandeweg weer vol geplant met de belofte van een heerlijke bloemrijke zomer.

Agenda:

14 april vanaf 10.00 pannenkoekenfeest

Elke woensdag 10-11 uur telefonisch sociaal spreekuur, (telefoonnummer 06-53307203)
Elke woensdag 13.15-15.15 uur, naailes voor allochtone vrouwen,
Elke donderdag, 13-15 uur, conversatielessen Nederlands voor nieuwe Nederlanders