JOTA-JOURNAAL 2018-9

Wereldvluchtelingendag 20 juni
Hoe vergaat het u, als u de berichten over vluchtelingen in de krant leest, of op TV ziet? Lopen bij u ook de koude rillingen over uw rug, heeft u ook zo’n gevoel dat onze beschaving achteruit holt? Voelt u zich ook zo machteloos bij het lezen van al die onrechtvaardigheid? Kom dan aanstaande woensdag, 20 juni om 19.00 uur naar JOTA om samen stem te geven aan de dat gevoel, tijdens Wereldvluchtelingendag.
We gaan muziek maken en met elkaar praten. Er zijn hapjes en drankjes.
Het wordt mooi weer, dus we kunnen ook buiten zitten. Neem een instrument mee. Hopelijk komen ook de kinderen van JOTA-jong met hun zelfgemaakte instrumenten.

High tea op 3 juli
Met enkele jonge mensen met een lichamelijke beperking bereiden we op 3 juli een high tea voor. Het doel is om andere mensen met soortgelijke beperkingen te ontmoeten en met hen te zoeken naar leuke activiteiten. De high tea begint om 14.30 u.
Wie mee wil helpen bij het klaarmaken, moet zich opgeven via jota.oostburg@gmail.com.    Kent u jonge mensen (leeftijd 50-), die alleen een lichamelijke beperking hebben, wilt u hen dan attent maken op deze gezellige middag.

Duurzaamheid
In de doelstellingen van JOTA staat, dat we zorgvuldig willen omgaan met de aarde en deze zo min mogelijk willen belasten. Daarom worden in de keuken zoveel mogelijk biologische producten gebruikt. Deze zijn meestal duurder, maar ja, dat is de consequentie van onze keuze. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de groenten van het seizoen. Voor sommige mensen, is dat wel even wennen, want tegenwoordig kun je toch het hele jaar alles kopen, dus wat hoort eigenlijk bij welk seizoen……….?
Koekjes en cake komen rechtstreeks uit de keuken van JOTA. Dat betekent minder verpakkingen, dus minder afval. Overigens doen we net als u thuis waarschijnlijk, aan afvalscheiding.
Bijna een jaar geleden werden zonnepanelen geplaatst op het dak van ons pand. Helaas was er niet meer ruimte. Die panelen brengen gemiddeld 200 kwh per maand op. Dat is 2/5 van ons verbruik. Binnenkort kunt u zelf aan de buitenkant van het pand zien, wat de panelen per dag
opbrengen. We hopen dat dat aanstekelijk werkt.
Inmiddels is ook een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan, want op het toilet maken we nu gebruik van een elektrische handendroger. Daarmee zijn de papieren handdoeken overbodig geworden en dat spaart weer bomen. Tot slot: afgelopen maand konden we een
heetwaterapparaat monteren in de keuken. Voorheen moesten we wachten tot het warme water uit de boiler tot de keuken was doorgedrongen. Daarmee werd veel water verkwist. Dat is verleden tijd; heet water is nu onmiddellijk voorhanden, ook voor een lekker bakje thee,
overigens. Voor de zorg voor de aarde is niet één oplossing, maar het speelt zich af op verschillende terreinen: energie, water, grondstoffen, bestrijdingsmiddelen, afval. Op elk van deze terreinen is wel winst te boeken als je er over nadenkt.

JOTA-aan tafel, 28 juni
Op 14 juni waren de deelnemers aan de Open Kring weer te gast in JOTA. Het kookteam had extra haar best gedaan om een heerlijk Italiaans accent te geven aan het menu. Dat is aardig gelukt, getuige de foto’s.  Jammer voor u, als u er niet bij was. Maar u krijgt een nieuwe kans, want 28 juni gaan we u verrassen met een Zeeuws menu. Voor € 7,50 wordt het smullen op z’n Zeeuws. Graag even aanmelden voor 27 juni.

JOTA extra open in juli en augustus

Nu de vakanties voorde deur staan, zal JOTA vaker open zijn. ook toeristen ontvangen we met plezier. Zij brengen weer en andere wereld binnen, die zich bijna ongemerkt vermengd met die van onze trouwe gasten. En weet u wat zo leuk is: veel mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal achter JOTA. Dat nemen ze dan weer mee naar huis en wie weet inspireert het anderen om ook zo iets te beginnen. In juli en augustus zijn we maandag van 12.00 - 16.00 uur  open en dinsdag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur.

Naai- en conversatielessen stoppen tijdens vakantie

Gedurende de zomervakantie van 6 juli t/m 19 augustus is het zomervakantie in Zuid Nederland. Dan stoppen we even in JOTA ook even met de naailessen en conversatielessen met nieuwe Nederlanders.