JOTA-JOURNAAL 13

VREDESWEEK

Van 15-23 september is de Vredesweek. Dit jaar is het thema “Generaties voor vrede”. Dat thema gaan we in JOTA uitdiepen met JOTA-jong. De kinderen zijn op vrijdag 7 september al begonnen. Op 21 september, de Internationale dag van de Vrede, wordt de vredesvlam uit Cadzand naar Oostburg gebracht. Op het plein bij de St Bavoschool en de Berenburcht worden fakkels aangestoken aan de Vredesvlam. De kinderen brengen de vredesfakkels als een lopend vuurtje naar JOTA. Tussen 15.45 en 16.00 uur verzamelen kinderen en volwassenen zich daar en wordt eerst iets te drinken en te eten aangeboden. We nodigen u van harte uit om mee te doen. Daarna vormen we een kring en vertelt iemand van het comité Vredesvlam Cadzand over de geschiedenis en de betekenis van de Vlam en kinderen en volwassenen vertellen aan elkaar wat vrede voor hen betekent. Dat kan ook met behulp van een gedachte of gedicht, dat u meebrengt. Zo geven we samen betekenis aan “Generaties voor vrede”. Tussen de verhalen is er van tijd tot tijd een muzikaal intermezzo.

WEEK VAN SAMEN

Zoals u in het vorige journaal al hebt kunnen lezen, gaan we een hele week aandacht besteden aan samen dingen doen. De week van 27 september - 6 oktober staat bol van activiteiten,die ontmoeting als basis hebben. Door dingen samen te doen en te beleven kunnen we nieuwe contacten opdoen, blijkt er soms een gemeenschappelijke belangstelling, hebben mensen gewoon een leuke middag.

Het programma ziet er als volgt uit:

Donderdag 27 september om 14.00 uur gaan we samen zingen o.l.v. Martha Roelofs. En wie er de vorige keer bij was, op de Dag van de Vluchteling, weet dat succes verzekerd is.

Zaterdag 29 september om 18.00 uur is er een Veelkleurige proeverij. Eritrese vrouwen en mannen gaan overdag samen koken in JOTA en ‘s avonds kan iedereen aanschuiven om iets te proeven van de eetcultuur van mensen met wie we in West Zeeuws-Vlaanderen samen leven. Aanmelden is noodzakelijk, want we kunnen maximaal 50 mensen ontvangen.

Op dinsdag 2 oktober om 19.30 uur is er een gezellige avond, georganiseerd met en voor jonge mensen met een lichamelijke beperking < 50 jaar. ’s Morgens vanaf 10.00 uur worden er al hapjes gemaakt, dus wie zin heeft kan komen helpen.

Woensdag 3 oktober om 14.00 uur is er weer een Alzheimercafé, voor mensen die in familie- vrienden, of kennissenkring of tijdens hun werk met deze ziekte te maken hebben. Er is volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en er is een lezing over ‘Eenzaamheid bij de mantelzorger’.

Op donderdag 4 oktober om 14.00 uur maken we samen een rondrit door de streek met aansluitend een maaltijd. Er is de laatste jaren veel veranderd in de streek. Het is leuk en interessant om daar samen eens doorheen te rijden. Ook mensen met een rolstoel kunnen mee met een speciale taxi. In verband met de organisatie is het nodig, dat u zich vóór 22 september aanmeldt in JOTA.

Vrijdag 5 oktober van 10.00-12.00 uur is het Mamacafé, inloop voor moeders met hun kleine kinderen.

Om 14.00 uur gaan we samen gezelschapspellen spelen. Eén van de vrijwilligers in JOTA heeft heel veel, voor een deel onbekende, gezelschapsspellen die hij voor de gelegenheid graag beschikbaar stelt.

U ziet: er is veel te beleven, dus doe mee. Kunt u niet zelf komen dan proberen we vervoer voor u te regelen.
U bent van harte welkom. Wilt u nog wat vragen of wilt u zich aanmelden voor één of meerdere activiteiten, doe dat door JOTA binnen te lopen of te bellen 0117-308154 of Marianne 0117-452426.
Doe het: kom eens binnen, doe mee, schuif aan!
Voor elke activiteit is er een intekenlijst, waar u uw naam op kunt laten zetten. Voor de Veelkleurige proeverij en voor de rondrit met maaltijd is dat echt noodzakelijk. Het zou jammer zijn als u niet meer mee kunt doen.

SAMENWERKING

Het bovenstaande geeft gelegenheid om eens iets te vertellen over de partijen waarmee wordt samengewerkt bij JOTA. Voor de Dag van de Vrede werken we dit jaar samen met het comité Vredesvlam Cadzand. De week van Samen is weliswaar een initiatief van JOTA, maar er zijn verschillende andere organisaties bij betrokken, zoals Alzheimer Nederland, Piblw-reintegratie-inburgering, Porthos en de Stadsraad van Oostburg, die de publiciteit voor haar rekening neemt. Bij het organiseren van andere activiteiten wordt samengewerkt met onder andere de stichting Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen, de Wereldwinkel (onze buren), met de Open Kring, met Amnesty International (afdeling Oostburg), met de stichting Kerk en Vluchteling en met de Adviesraad Sociale Zaken van de gemeente Sluis.

ALS …….
“Als ik hier woonde, zou ik graag vrijwilligerswerk willen doen bij JOTA, wat een fijne sfeer.”
“Als ik wat jonger was zou ik hier graag gastvrouw willen worden.”
Dit zijn opmerkingen, die de afgelopen weken gemaakt werden in JOTA. Als u hier woont en als u nog wat jonger bent, bent u misschien wel in de gelegenheid om gastvrouw/heer te worden. U wordt met open armen ontvangen, als u zich in JOTA meldt.