JOTA-JOURNAAL 2019-6

FEESTELIJKE BIJEENKOMST DEMENTIEVRIENDEIJK SLUIS IN JOTA

dementievriendelijk.jpg

Misschien bent u op andere wijze al uitgenodigd voor de feestelijke bijeenkomst waarbij de Stichting DementieVriendelijk Sluis zich aan het publiek presenteert. Anders willen we u namens de stichting van harte uitnodigen om erbij te zijn op 3 mei in JOTA. Vanaf 10.30 u bent u welkom. Tijdens deze bijeenkomst zal Burgemeester Marga Vermue op een symbolische manier het startsein geven voor de samenwerking met JOTA en met de bibliotheek. Het geheel krijgt een creatieve omkadering met een fototentoonstelling en gedichten geschreven door leerlingen van het Zwincollege. Voortaan is er op woensdag- en vrijdagmorgen van 10.00-12.00 u spreekuur in JOTA.

KONINGSDAG 27 april

Aanstaande zaterdag, Koningsdag, is JOTA geopend van 10.00-16.00 u. De vrijwilligers van JOTA reparatie zijn beschikbaar voor het helpen repareren van uw kapotte spullen en er worden pannenkoeken gebakken voor de lunch.

KLEDINGBEURS 10 EN 11 mei

kledingbank.png

Het succes van de kledingbeurs in november, nodigde uit tot een vervolg. Dat komt er! Op 10 en 11 mei is er weer een kledingbeurs in Oostburg. Voor de opzet en bezetting met vrijwilligers werken de

kledingbank Zeeland en JOTA samen. De Protestantse gemeente “de Brug” in Oostburg stelt het Kerkcentrum op Kerkplein 2 beschikbaar. Eerder hadden we het plan om ook een modeshow van tweedehands kleding te organiseren. Het was echter lang onzeker, of we een geschikte ruimte konden vinden. Nu was de tijd te kort voor de organisatie van zo’n evenement. Tijdens de kledingbeurs is het ook mogelijk goede, gebruikte kleding en schoenen in te leveren.

WAT BETEKENT VRIJHEID?

vrijheid4mei.jpg

In de week van 6 -11 mei ontvangt Roeli, onze jongerenwerker, 7 klassen van ’t Zwincollege. Zij komen onder schooltijd met een docent voor een workshop over vrijheid naar JOTA. Met behulp van diverse werkvormen gaan we op zoek naar hoe vrijheid door de jongeren wordt beleefd. En we hebben een groep vluchtelingen, die op de inburgeringscursus zitten, afkomstig uit verschillende landen, bereid gevonden om te komen vertellen over wat vrijheid voor hen betekent en om vervolgens met de leerlingen in gesprek te gaan.

ALZHEIMERCAFé 15 MEI

alzeimer.png

Voor mensen, die in de persoonlijke sfeer, of beroepsmatig, te maken hebben met Alzheimer, is er op 15 mei weer een Alzheimercafé. Ds Marijn Vermet, voorganger in de Doopsgezinde gemeente in Aardenburg is de inleider over het thema “Zingeving bij mensen met dementie”. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan. Het Alzheimercafé in JOTA duurt van 14.00-16.00 uur.

MINIROPARUN, 17 mei

miniropa.png

Het begint al een beetje traditie te worden, dat de miniroparun in West Zeeuws-Vlaanderen wordt gecoördineerd vanuit JOTA. De vrijwilligers van de miniroparun hebben bij ons hun vaste stek en worden op tijd van natjes en droogjes voorzien. Naar verwachting zullen op 17 mei weer zo’n 50 teams starten voor een sponsorrun van 65 km. Vanaf het terras van JOTA zit u eerste rang om de teams tussen 14.30 en 16.30 uur te verwelkomen bij terugkeer.

WORKSHOP BLOEMSCHIKKEN VOOR PASEN WERD EEN SUCCES

Onder leiding van enkele vrijwilligers van JOTA werd door 12 deelnemers gewerkt aan de bloemstukjes voor Pasen. Verschillende bedrijven hadden gesponsord met materialen. Onder het werken werd gezellig gebabbeld en dat was ook één van de doelstellingen van de groep “Kom erbij”, die het idee van de workshop had geopperd. Na afloop werd al meteen naar een vervolg gevraagd, niet noodzakelijk bloemschikken, maar samen ergens mee bezig zijn was beslist in de smaak gevallen.

bloem1.jpg
bloem2.jpg

THEMAMIDDAG “OP WEG NAAR SAMEN”, 8 JUNI

op weg naar samen.jpg

Toen zijn vertrek uit Zeeuws-Vlaanderen in beeld kwam, had onze oud-voorzitter, Derk Blom een grote wens, nl om afscheid te nemen met een bijeenkomst over“EENZAAMHEID”. Het is één van de grootste problemen van onze tijd, waarbij er een enorme druk op mensen ligt om te slagen. En geslaagd ben je als je belangrijk werk hebt, veel vrienden, veel volgers via facebook, veel contacten op instagram. Niet iedereen kan aan al die verwachtingen voldoen. Dat geeft aan verschillende mensen, zowel aan ouderen als aan jongeren het idee van mislukking. Het gevolg is terugtrekken op eigen erf, vereenzaming. Het heeft even geduurd, maar we hebben een expert gevonden op het gebied van Eenzaamheid, Jeanine Sinke van het Aandachtshuis in Middelburg. Zij komt op 8 juni een inleiding houden en gaat met de deelnemers op een interactieve manier aan het werk om meer inzicht te vergaren over dit onderwerp. De middag duurt van 13.30-17.00 u. U kunt zich nu al aanmelden bij JOTA( zie briefhoofd). In het volgende JOTA- journaal komt het programma.