JOTA-JOURNAAL 2019-7

JOTA KRIJGT COORDINATOR

Per 1 juni gaat Annemieke Dingemans aan het werk als coördinator bij JOTA. Het bestuur is heel blij, dat zij er in geslaagd is, om iemand te vinden met de gewenste kwaliteiten. Annemieke is afkomstig uit Zuid- Afrika, waar ze theologie studeerde. Zij kwam naar Nederland om haarmaster te halen, maar .......... ontmoette haar man.......... Zij is getrouwd,heeft twee dochtertjes en woont met haar gezin in Rilland. De functie van coördinator is parttime. Annemieke gaat eerst kennismaken met alle werkvormen in JOTA. Zij zal de werving en de begeleiding van vrijwilligers op zich nemen en de contacten met externe partijen onderhouden. Ookzal zij het thema “zingeving en inspiratie” gaan uitbouwen. We wensen haar een goede tijd en een plezierige samenwerking met alle interne en externe mensen.

THEMADAG ‘OP WEG NAAR SAMEN’

op weg naar samen.jpg

De themadag “Op weg naar Samen’' gaat op 8 juni niet door. De bijeenkomst is uitgesteld naar het najaar. Nadere informatie volgt.

VRIJHEID IS ONBETAALBAAR

In de week van 6-10 mei ontvingen we in JOTA zeven klassen van ’t Zwincollege voor een workshop over vrijheid. Direct na de herdenking van de bevrijding van Nederland op 4 en 5 mei was het interessant om van leerlingen van de tweede klas te horen wat vrijheid is en wat vrijheid voor hen betekent. Zij brachten het begrip vrijheid vooral in verband met vrijheid van meningsuiting, kunnen doen wat je wilt en sommige “niet naar school hoeven”. Via de docenten van de inburgeringscursus hadden we vluchtelingen uitgenodigd bij de workshop. Jongerenwerker Roeli vroeg aan deze mensen wat vrijheid voor hen betekent. Veel van deze mensen zijn nog maar kort in Nederland en banen zich nog hakkelend een weg door de Nederlandse taal. Opvallend was dat er met veel respect en waardering door de leerlingen werd geluisterd. Verschillende mensen maakten duidelijk dat vrijheid voor hen betekent, dat ze ’s avonds rustig kunnen gaan slapen, dat ze niet bang hoeven te zijn, dat de muren oren hebben, dat het belangrijk is, dat je zelf mag beslissen over wat je wilt lezen en studeren, dat je als vrouw zonder begeleiding naar buiten mag gaan. Allemaal dingen, waar wij niet dagelijks bij stil staan, omdat ze voor ons heel gewoon zijn. Eén van hen zei dan ook: “Jullie zwemmen in een zee van vrijheid!

vrijheid.jpg

Ook werden er verhalen verteld over de vaak moeizame vluchtwegen en de velen die daarbij het leven lieten, levendige verhalen over de tocht via gammele rubberbootjes en de angst, die dat teweeg had gebracht. De vluchtelingen benadrukten, dat het hen niet te doen was om te profiteren van de rijkdom in Nederland. Enkelen vertelden dat ze juist hun bevoorrechte positie en hun rijkdommen hadden opgegeven toen zij naar Nederland vluchtten, om maar VRIJ te kunnen zijn. Een aantal leerlingen gebruikten de mogelijkheid om rechtstreek vragen te kunnen stellen, waardoor er nog meer persoonlijke verhalen gedeeld werden. Deze workshop bood gelegenheid aan groepen, die anders elk een eigen leven leiden, om tot echte ontmoeting te komen.

NIEUWE FLYER

Er is een nieuwe flyer van JOTA, waarin de doelstelling en alle activiteiten worden weergegeven. In de afgelopen jaren is het aantal activiteiten behoorlijk uitgebreid. Neemt u de flyers gerust mee uit de folderbakjes, om anderen daarop te attenderen. De nieuwe flyer biedt ook meteen een goede aanleiding om uw aandacht te vragen voor het feit, dat het bestuur graag een presentatie over JOTA verzorgt, bijvoorbeeld voor een groep, waar u deel van uitmaakt: een mannen- of vrouwenvereniging, een lotgenotengroep, kerkelijke gemeente, of vul maar in.

JOTA –AAN TAFEL, 23 mei

aan tafel.jpg

Wat schaft de pot bij JOTA op 23 mei?
Voorgerecht:
Romige champignonsoep

Hoofdgerecht:

Cannelloni met spinazie en zalm/geitenkaas, rucolasalade

Nagerecht:Pannenkoekspiesjes met fruit

Voor € 7,50 bent u gast aan tafel bij dit 3-gangen menu. Graag uiterlijk woensdag aanmelden.

JOTA-JONG

Bij JOTA-jong is het thema momenteel “SAMEN”, een vervolg op het thema “Vertrouwen in jezelf”. De kinderen, verdeeld in twee leeftijdsgroepen, nl groep 1 t/m 4 en groep 5 t/m 8 komen op vrijdagmiddag naar JOTA. De vorige middag werd gewerkt rond“SAMEN met de ander”, je hebt elkaar nodig om jezelf te leren kennen. Op 24 mei gaan we “SAMEN bouwen” m.b.v. lege verpakkingen. Met veel creativiteit en doorzettingsvermogen maken we een indrukwekkend bouwwerk.
Vrijdag 7 juni staat in het teken van “SAMEN, met jong en oud”. Voor deze gelegenheid worden ouders en grootouders uitgenodigd om SAMEN met de kinderen hapjes en drankjes te bereiden, tafels klaar te maken en tenslotte SAMEN van het resultaat te genieten. De laatste vrijdag van het seizoen is 21 juni. Evenals vorig jaar gaan we dan SAMEN spelen met water, tenminste als het weer het toelaat.

jota-jong.jpg

KLEDINGBEURS

Op 10 en 11 mei hielden we een kledingbeurs in het Kerkcentrum in Oostburg. Ondanks de korte voorbereidingstijd en daardoor minder mogelijkheid om het nieuws te verspreiden, was er een behoorlijke opkomst en hebben de vrijwilligers van JOTA goede zaken gedaan. Evenals in november 2018 was de maximum prijs van een kledingstuk€ 4,00. Dat is aantrekkelijk voor mensen met een kleine beurs.