JOTA-JOURNAAL 2019-10

13010879_151961448533111_8717787316843429562_n.jpg
jota.jpg

UBUNTU

1_CjXmNGkYwmC5d98Wn8IUTA.jpeg

Nelson Mandela is één van de inspiratiebronnen van JOTA. Daarom hangen er verschillende lijsten met zijn afbeelding en uitspraken aan de muur. Mandela besefte dat we slechts volledig mens kunnen zijn in relatie tot andere mensen. Het Afrikaans woord “Ubuntu” betekent: ”Ik ben omdat wij zijn”. In JOTA streven we dat ook na. Daarom is iedereen van harte welkom om er te zijn met al zijn mogelijkheden en beperkingen. Vanaf 27 september t/m 5 oktober houden we voor de tweede keer de Week van Samen. Daarbij willen we zoveel mogelijk mensen bereiken met de ervaring, dat we samen een gemeenschap vormen, elkaar nodig hebben en elkaar kunnen versterken. Deze keer wachten we niet tot de mensen naar JOTA komen om mee te doen met allerlei activiteiten, maar gaan we met een “pop up JOTA” naar de kernen van de gemeente Sluis. We creëren een plek van ontmoeting en inspiratie in al die kernen en koppelen dat aan activiteiten, die op dat tijdstip worden georganiseerd i.s.m. plaatselijke clubs, verenigingen en kunstenaars. Zo gaan we naar IJzendijke, Waterlandkerkje, Schoondijke, Breskens, Oostburg en Aardenburg en ook in JOTA zijn heel veel activiteiten, waaraan mensen en ook kinderen deel kunnen nemen. Reken maar dat dat een aantal onverwachte ontmoetingen zal opleveren. In de loop van de week is er een busreis door de streek, waaraan ook mensen in een rolstoel mee kunnen doen. Het hele project wordt afgesloten op 5 oktober met “de Lekkerste tafel van West Zeeuws-Vlaanderen”. Die staat dan op het Raadhuisplein in Oostburg. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Lionsclub West Zeeuws-Vlaanderen en Invest mobile in Knokke.

Themamiddag over “Eenzaamheid”

Op Vrijdag 27 september is er in het kader van de Week van Samen een themamiddag over Eenzaamheid. Deze middag hadden we eerder dit jaar willen houden, maar is verplaatst naar het najaar. Mensen, die in hun werk of privé te maken hebben met Eenzaamheid, zijn van harte welkom. Het is één van de grootste problemen van de huidige tijd en komt voor in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijdsgroepen. Mevr. Jeanine Sinke van het Aandachtshuis in Middelburg en expert op dit gebied, zal op interactieve wijze met de deelnemers aan het werk gaan. De middag begint om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 u. Graag aanmelden bij JOTA (E:jota.oostburg@gmail.com of telefonisch tijdens openingstijden 0117- 301854)

Als ik hier zou wonen…….

vrijwilligersgezocht.jpg

Ze zijn er weer, de vakantiegasten die JOTA bezoeken en vervolgens zeggen: “Als ik hier zou wonen, zou dit een plek zijn, waar ik vrijwilligers werk zou willen doen. Wat een mooie inrichting, wat een prettige sfeer”. Leuk voor onze vrijwilligers om te horen. Goed voor onze lezers en voor andere mensen, in West Zeeuws-Vlaanderen, om te beseffen, dat zij kansen hebben, die anderen graag zouden willen hebben, nl om vrijwilliger te worden in JOTA. En JOTA is dringend op zoek naar nieuwe mensen, dus wat let u? We vragen om minimaal één dagdeel in de 14 dagen beschikbaar te zijn als gastvrouw- of gastheer. U werkt samen met een collega en biedt aan de bezoekers van JOTA een luisterend oor en/of een consumptie of versnapering. Op 22 augustus is er van 10.00-11.30 u. een introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers. Daar hoort u nog veel meer en kunt u terecht met vragen. Aanmelden aan het buffet of via mail: annemieke@jotaoostburg.nl

rabo club support.jpg

ClubSupport

Het duurt nog even, maar dan is uw stem geld waard. De Raboclubkascampagne gaat verder onder de naam ClubSupport en vindt nu plaats in het najaar. Leden van de Rabobank kunnen van 27 september tot en met 11 oktober 2019 in totaal 5 stemmen geven aan de clubs en verenigingen van hun voorkeur. Per vereniging mag u maximaal 2 stemmen geven. JOTA wil het geld graag gebruiken om een schuurtje te bouwen om de kleding, die bestemd is voor de Kledingbank Zeeland, tijdelijk op te kunnen slaan. Wilt u enkele stemmen aan JOTA geven voor dat schuurtje? Alvast bedankt!

Kledingbeurs in het najaar

kledingbank.png

Er worden voorbereidingen getroffen voor een nieuwe kledingbeurs in samenwerking met de Kledingbank Zeeland. De kledingbeurs zal weer gehouden worden in het Kerkcentrum in Oostburg, Kerkplein 2. De kledingbeurs is toegankelijk voor iedereen, maar we willen vooral mensen met een kleine beurs hierop attenderen, zodat zij kleding voor de winter kunnen aanschaffen voor heel kleine prijsjes. De Kledingbeurs wordt gehouden op 20 en 21 september. Nadere informatie volgt, maar noteer de datum alvast. Dat geldt ook voor het volgende onderwerp.

Quatremains op de piano in JOTA

Het wordt en drukke dag bij JOTA op 21 september. ’s Middags komt er namelijk een groep mensen om samen quatremains te spelen op de piano (twee mensen, dus 4 handen). Dat belooft een levendig gebeuren te worden. Het miniconcert duurt van 14.00- 16.00 uur en is vrij toegankelijk. U bent van harte welkom.

Bericht van de Stichting DementieVriendelijk Sluis Stichting

DementieVriendelijk Sluis is sinds kort voor het volledige aanbod te vinden bij JOTA, huis voor ontmoeting en inspiratie. We zijn erg blij met deze samenwerking ! En net zoals JOTA te vinden is in het hartje van Oostburg, hopen we het onderwerp dementie in die mate bespreekbaar te maken dat het te vinden is in het hart van onze samenleving, dat we als inwoners van de gemeente Sluis zorgen voor een samenleving waar mensen met dementie gewoon bij horen….….de wereld is van iedereen ! Het motto van JOTA luidt als volgt: ‘…..waar je welkom bent en kunt delen wat je beweegt’. Onze wekelijkse ontmoetingsmomenten sluiten daar volledig bij aan. Elke woensdag en vrijdag is er tussen 10 u en 12 u een vrijwilliger aanwezig met professionele ervaring op het gebied van omgaan met mensen met dementie en met mantelzorgers. Deze ontmoetingsmomenten zijn een uitnodiging voor wie even tot rust wil komen, alleen of in gezelschap. U kunt boeken, tijdschriften en activiteitenmateriaal met betrekking tot dementie bij ons lenen, maar u kunt ook ter plekke gebruik maken van een spelletje of een boek.

Wij staan voor respect, vriendelijkheid, kwaliteit en verbondenheid.

Agenda:

In verband met de streekproductenmarkt op het Raadhuisplein is JOTA op 5 en 12 augustus vanaf 11.00 uur extra geopend.

8 en 22 augustus JOTA-aan tafel

10 augustus 11.00 pannenkoekenfeest

14 en 28 augustus van 13.30- 16.00 u, breicafé

14 augustus 16.30 u, Taizéviering

Tijdens de schoolvakantie zijn er geen naailessen en conversatielessen.

Heeft u vragen voor het sociaal spreekuur telefoonnummer 06-53307203

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door;

pkn.jpg
sluis.jpg
Logo-Fonds-Franciscus-002.jpg