JOTA-Journaal 2020-06

briefhoofd.jpg

Eindelijk weer open Na 11 weken van sluiting, gaat JOTA op 3 juni weer voorzichtig open, om te beginnen alleen het terras. En als het weer minder goed is, zijn er een aantal tafeltjes binnen, maar met 1,5 m afstand is het snel vol. In de eerste plaats hopen we onze vaste gasten te verwelkomen; de mensen, die JOTA het meeste hebben gemist en waar onze vrijwilligers naar uitzien om hen weer te ontvangen. Natuurlijk moeten we ons houden aan de richtlijnen van het RIVM, maar die kan ieder van ons zo langzamerhand natuurlijk dromen. Toch wordt er een protocol opgesteld, dat we met bezoekers zullen bespreken en waaraan wij ons allemaal moeten houden. In elk geval hebben we voldoende tijd gehad om in groepjes het hele pand uitvoerig schoon te maken. Andere jaren is dat een groepsactiviteit die veel gezelligheid met zich meebrengt, maar dat ging dit jaar anders

Voorlopige veranderingen i.v.m. de coronacrisis. De openingstijden worden voorlopig aangepast. JOTA zal van woensdag t/m zaterdag open zijn, maar van 11.00-15.00 uur. Zo hebben we maar één team van vrijwilligers nodig en dat betekent minder contactmomenten. Om de onderlinge afstand van 1,5 m te waarborgen kunnen we geen groepen ontvangen. Dat betekent dat het breicafé, JOTA-aan tafel, JOTA-reparatie, de taal- en naailessen, de Taizévieringen en de leesgroepen nog niet kunnen beginnen.

Het zat er al even aan te komen, maar vanaf nu is het mogelijk om in JOTA met pin te betalen. Graag zelfs. 

Lichte prijsverhoging Onze vaste gasten kennen onze prijslijst uit hun hoofd. 

Daarom is het goed, om in tegenstelling tot gewone horecagelegenheden, aan te kondigen dat er een lichte prijsverhoging plaats heeft gevonden. Het was al de bedoeling om dat per 1 juni door te voeren, maar door de coronacrisis, wordt het effect nu zichtbaar, tegelijkertijd met de heropening.

Nieuwe tostí’s speciaal in het aanbod 

JOTA komt meteen ook met een nieuw aanbod van tosti’s speciaal. U kunt nu kiezen tussen een “tosti Italia” met mozzarella en zongedroogde tomaatjes en een tosti met zachte geitenkaas en gegrilde paprika. Een lekker alternatief voor mensen met een koemelk allergie.

Ontmoetingsmoment DementieVriendelijk Sluis 

Vanaf 5 juni is er in JOTA wekelijks weer een ontmoetingsmoment van de Stichting DementieVriendelijk Sluis. Elke vrijdag van 11.00- 12.30 u. bent u welkom om te praten met deskundigen over de consequenties van de ziekte voor uzelf of uw naasten. Ook kunt u boeken- en materialen lenen.

Voedselbank eerder open Vanaf 22 mei zullen er wekelijks weer voedselpakketten worden uitgedeeld in JOTA. Gelukkig zijn er tijdens de sluiting alternatieven gevonden, zodat de mensen, die afhankelijk zijn van deze pakketten, toch voorzien werden. Zo was er een partij, die er enkele weken voor zorgde dat er tassen met levensmiddelen konden worden uitgedeeld en verder zijn er cadeaubonnen van diverse supermarkten ter beschikking gesteld, waarmee de mensen zelf de meest noodzakelijke boodschappen konden doen. Met de nodige aanpassingen gaan onze vrijwilligers het nu zelf weer oppakken, maar zij plaatsen wel meteen een: Oproep voor jongere vrijwilligers: Want bij het uitdeelpunt in JOTA is dringend behoefte aan jongere mensen. De coronacrisis heeft laten zien, dat leeftijd een grote rol speelt bij de uitvoering van dit vrijwilligerswerk. Ze zoeken vooral iemand die goed kan tillen voor het lossen van de kratten en dozen met levensmiddelen, maar die ook bereid en bekwaam is om de coördinatie af en toe op zich te nemen. Informatie en aanmelden bij Sjaan de Jonge, 06- 4506159.

Het team van JOTA in coronatijd Verschillende van u hebben het gemerkt: het team van JOTA heeft niet helemaal stil gezeten in de weken van sluiting. Behalve de schoonmaak is er nog meer gedaan. Zo hebben we aan een aantal vaste gasten, en bij mensen van de taal-en naailessen, van wie de adressen bekend zijn, op de zaterdag voor Pasen een heerlijke wafel gebracht en allerlei paasverrassingen. De mensen van de Voedselbank kregen er zelfs een tas vol met producten bij, die anders bij de Wereldwinkel over de datum waren gegaan. Enkele weken later is bij dezelfde mensen nog een tasje bezorgd met kleine geschenken, om hen te laten weten, dat ze niet werden vergeten.

Verrassing 

Maar JOTA zelf werd ook verrast. Van de Stichting MDV Dekenaat Aardenburg kregen we een nieuwe grote diepvriezer, die super energiezuinig is, ter vervanging van onze oude energie slurper. Daar zijn we natuurlijk heel blij en dankbaar voor.

JOTA-jong Voor de kinderen tot 12 jaar zijn de maatregelen duidelijk versoepeld. Daarom gaat JOTA jong vanaf juni weer van start op de eerste en de derde vrijdag van de maand. De kinderen van groep 1 t/m 4 worden van 13.15-15.00 uur verwacht en de kinderen van groep 5 t/m groep 8 van 15.30-17.00 uur. Ze gaan zoveel mogelijk buitenactiviteiten doen, tenminste als het weer het toelaat. Lekker even bijpraten en dingen ondernemen voordat de vakantie straks begint. Houd de facebookpagina van JOTA-jong in de gaten. Opgeven via roeli@jota-jong.nl of 06- 22957270. 

Yammyammy kookworkshop voor kinderen Door de plotselinge sluiting van JOTA kon de yammyammy kookworkshop voor kinderen niet worden afgemaakt. De laatste bijeenkomst, als de kinderen mogen koken voor de ouders, verviel. Dat is natuurlijk erg jammer. Omdat we voorlopig nog geen groepen kunnen ontvangen. besloten we dat de kinderen toch de workshop komen afmaken, maar de maaltijd mee naar huis nemen en koken voor het hele gezin, waarvan zij deel uitmaken. Dat idee werd natuurlijk heel positief ontvangen. 

Nieuwe kookworkshop Tot aan de zomervakantie gaan we nog met één groep aan het werk. De workshop wordt 5 weken achter elkaar gegeven op donderdagmiddag van 15.30-18.00 uur, namelijk op 4, 11,18, 25 juni en 2 juli. Kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar gaan met een team aan de slag om een lekkere en gezonde maaltijd te maken met producten, zoveel mogelijk uit onze eigen streek. Ook gaan we aandacht besteden aan gezonde en duurzame levensmiddelen en wat we hebben klaargemaakt gaan we samen opeten. Deelname is beperkt (maximaal 9 kinderen), dus wees er snel bij! Inschrijving, kosten €15,-, is voor de gehele serie van vijf kookworkshops. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 mei 2020 via roeli@jota-jong.nl 

Dit is een initiatief van YammYammY, een project binnen het rijksprogramma Jong Leren Eten en worden gestimuleerd door Natuur&Zo, Natuur-en milieueducatie Zeeuws-Vlaanderen en de provincie Zeeland. Deze kookworkshops worden financieel ondersteund door JOGG Gemeente Sluis, die als doelstelling heeft: Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. Daarom maken we de plekken, waar kinderen veel kunnen komen, gezonder. Zodat ze thuis, op school of op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld.