JOTA-Journaal 2020-10

Beste lezers

JOTA bestaat 5 jaar

Op 16 september vieren we het eerste lustrum van JOTA! “Een huis voor Ontmoeting en Inspiratie”, stond de initiatiefnemers vanuit de kerken voor ogen; een plek in de samenleving, midden tussen de winkels, waar mensen zich welkom voelen, om te delen wat hen beweegt. Veel ontmoetingen hebben er intussen plaatsgevonden van mensen die met opzet of per ongeluk binnenkwamen en proefden dat JOTA anders is, dan een gewone horecagelegenheid. De rust en aandacht voor bezoekers zijn opvallende kenmerken. Daarnaast is JOTA er speciaal voor mensen, die doorgaans niet gezien worden in de samenleving: mensen in armoede, vluchtelingen en mensen met een klein sociaal netwerk. Dat huis voor ontmoeting en inspiratie gaan we ook zichtbaar inrichten met werkstukjes van gasten en vrijwilligers. Wie het wil, krijgt een klein canvas schilderijtje om daar op te schilderen, schrijven, plakken, breien, enz en daarmee antwoord te geven op de vraag: WAT IS JOTA VOOR JOU? Het resultaat van al die schilderijtjes wordt onthuld op 16 september. In het volgende JOTA-journaal staat het complete programma voor die dag. 2

JOTA-aan tafel op 1,5 meter, 3 september

Met in acht neming van de richtlijnen van het RIVM, kunnen we bij JOTA-aan tafel 15 gasten ontvangen. Er is nog plaats. Uiterlijk woensdag voor 12.00 uur aanmelden.

Voorgerecht: Champignonsoep

Hoofdgerecht: Mexicaans kipschotel met rijst, of vegetarisch met kidneybonen en kikkererwten. Groene salade met avocado.

Nagerecht: Vruchtenbowl.

WERELDALZHEIMERDAG- INTERNATIONALE DAG VAN DE VREDE

Op zaterdag 19 september organiseren JOTA en de Stichting DementieVriendelijk Sluis een gezamenlijke wandeltocht om aandacht te vragen voor Wereld Alzheimer dag en Wereld Vrede Dag. Tussen 10.00 en 11.00 uur kunnen deelnemers zich aanmelden bij JOTA en vertrekken voor een tocht van 5 of 10 km. Bij terugkomst wordt u ontvangen met een hapje en een drankje. In de brochure met de routebeschrijving vindt u ook stof die aanleiding geeft tot nadenken en gesprek. Deelname aan de tocht, die ook met rolstoel kan worden afgelegd, kost € 5,-.

Oud wordt nieuw (creatief met afgedankte kleding)

Je broek te klein? Gat in je jurk? Uitgekeken op je jas? Maak er iets nieuws van! Samen met andere deelnemers aan het naaicafé. Meld je aan bij JOTA.

Inzameling boeken en kleding in JOTA

U kunt weer boeken inleveren in JOTA.

Voor kleding hoeven we geen reclame te maken, want die komt sowieso wekelijks in dozen en zakken binnen. Het kledingschuurtje, dat wij dankzij uw steun konden bouwen, bewijst zijn waarde.

Vooruitblik Kledingbeurs

Het is de bedoeling om op 23 en 24 oktober weer een kledingbeurs te houden in samenwerking met Kledingbank Zeeland. In het voorjaar kon het niet doorgaan vanwege de lockdown; we hopen dat het nu wel kan. We houden u op de hoogte.

Voor mensen, die behoefte hebben aan advies om wegwijs te raken in het woud aan regelingen voor mensen met een klein inkomen is JOTA- sociaal. Speciale vrijwilligers zijn beschikbaar voor ondersteuning en advies. Bel naar het telefoonnummer van JOTA, tijdens openingstijden van woensdag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur. Dan wordt uw telefoonnummer genoteerd en wordt u teruggebeld; of neem contact op via email jota.oostburg@gmail.com.

Elke donderdag van 13.00-15.00 u is er taalles, oefenen met de Nederlandse taal, voor wie die (nog) niet machtig is.

Elke vrijdag van 10.00-12.00 u is er in JOTA een ontmoetings-moment van de Stichting DementieVriendelijk Sluis. U bent welkom om te praten met deskundigen over de consequenties van de ziekte voor uzelf of uw naasten. Ook kunt u boeken- en materialen lenen.

Agenda:

29 augustus, 10.00-12.00, JOTA-reparatie

3 en 17 september, 18.00 uur JOTA-aan tafel

9 en 23 september, 13.30-16.00 u, breicafé

14 september, 19.15 u mantelzorgavond van DementieVriendelijk Sluis

16 september, Lustrum JOTA

19 september 10.00-11.00 u vertrek wandeling in het kader van wereld Alzheimerdag en Wereld Vrede dag, (zie boven)

De Taizé vieringen worden nog niet hervat. Zodra het kan, krijgen de deelnemers bericht en zijn nieuwe bezoekers welkom.